Sultanbeyli Ferforje kelime kökeni Fransızca’ dır (Ferforgé). “Ocakta ateşin başında dövülerek işlenen demir” manasına gelmektedir.
Günümüzde “dövme demir” anlamında kullanılmaktadır. İlk kullanılmaya başlandığı yıllarda teknoloji bukadar gelişmiş olmadığı için demir ustaları kızgın ocaklarda ısıtıp tuc haline getirdikleri demirleri örs üzerine çekiç ile saatlerce hatta günlerce döverek şekil verirdi. Her usta kendi el işçiliğine, estetiğine göre çeşitli motifler sunardı.

Günümüzde Ferforje Nedir ve Nasıl Üretilir:
Günümüzde Ferforje demirleri artık modern makinlarda, hazır kalıplar üzerine metalin eriyik halinde dökülmesi ve çeşitli preslerden geçirilmesi ile sultanbeyli ferforje fabrika ortamlarında daha kısa sürede ve az zahmetle üretilmektedir. Her firma kendine özel ferforje motifleri kullanmaktadır. Ferforje Nedir diye merak eden kullanıcılarfirmalardan ve internet üzerinden daha geniş bilgi sahibi olmaktadır ve bu nedenle ferforjeye olan ilgi sürekli artmaktadır.
Ferforje Duvarüstü, sultanbeyli Ferforje Kapı, Ferforje Küpeşte, Ferforje Merdiven Korkuluğu, Ferforje Balkon üretilen ve talep edilen başlıca ürünler arasındadır.

İlgili Kelimeler: , , , , ,