Bostancı Ferforje Eski demir ustaları kömür ocağında kızdırdıkları demiri, örste çekiçle döverek şekil verirlerdi, zaman içerisinde işi dahada ilerleterek bunu bir sanata dönüştürmüşler. Demirin ateşle dövülmesinden ustalarından elinden ferforje sanatı doğmuştur.
Eski demir ustaları günlük işlerde kullanılan bostancı ferforje basit at nalı, kazma, saban demiri gibi kaba demir aletleri yaparken bazı demir ustaları kendilerini geliştirerek ve zamanla ustalaşarak süslü ve ince işler yapmaya başlamış.Bostancı ferforje ocakta kızaran demirin, hünerli ustaların ellerinde oya gibi işlenmesiyle ortaya çıkan sanat eserlerine ferforje denmiş.

İnsan doğaya sözünü geçirmek yolunda en fazla uğraşı demire karşı vermiştir ve uzun yıllar boyunca çekiç, demirle tek baş etme yöntemi olarak görülmüştür.

Demir varolduğu günden bu yana insanoğlunun savaşta silah, sosyal yaşamda araç olarak hep yanında ve ilk sırada yer almıştır. Ortaçağla birlikte demirin sanatsal yönünü keşfeden insanoğlu, ona verdiği sanatsal biçimlerle bir kere daha bu metalin ne kadar üstün olduğunu kanıtlamıştır.

İlgili Kelimeler: , , , , ,